Herfst 2022 Het vermogen tot verwonderen

Lidie

1 minuut leestijd

“Als het gaat over stilte, dan zouden we eigenlijk moeten zwijgen,” zegt Lidie aan het begin van het interview met een guitige blik. Als klein meisje vluchtte Lidie naar buiten. De tuin in. De boom in. Weg van de druk van de wereld om haar heen.“ Als je te midden van alle ruis reageert op hoe je je daartoe verhoudt, dan mag je best wel eens in een boom klimmen, vind ik.”

Lidie: “De foto is met veel ‘rumoer’ gemaakt. Er was van alles gaande om de foto’s te gaan maken (red. portrettenserie Present). ”Mag ik mee?” vroeg ik, en zodoende is er ook een foto van mij gemaakt.” De boom heeft de fotograaf Peter van Beek uitgekozen. “Dat is niet voor niks. Maar je moet denken: alles wat er gebeurt klopt. Wat er gebeurt, gebeurt.”

“Ik vind dat deze boom echt heeft geleden. Van alles heeft meegemaakt. Vroeger had ik een treurwilg waarin ik helemaal kon wegkruipen. Mijn ouders hadden die geplant in de tuin. Die boom was juist licht en levend.”

De hond kwam tijdens de opnames toevallig aanrennen. Voor Lidie symboliseert hij de wereld. Door zijn gedrag, het continu halen en brengen van een stok, het heen en weer rennen, tot in het oneindige. “Ik ben de boom, ik wil gewoon stevig blijven staan, ondanks alle winden die om me heen waaien.”

Lidie sluit af met de mooie, energieke woorden:

“Ik heb een stortvloed aan woorden, maar ik geloof in de stilte.

Ik geloof in de dood, maar hebben we geen stortvloed aan leven?”

PRESENT - Portretten uit de Pauluskerk over dromen, passies en verlangens

Fotograaf Peter van Beek portretteerde bezoekers van de Pauluskerk. Mensen die vastzitten in het systeem, vaak in een uitzichtloze situatie. Door alles wat zij hebben mee gemaakt dragen zij een schat aan wijsheid, levenservaring en veerkracht met zich mee. Met deze foto’s vertellen ze een deel van hun verhaal en laten hun dromen, passies en verlangens zien. Rondom de expositie vinden ontmoetings- en verdiepingsprogramma’s plaats.

Waar en wanneer
Het Wijkpaleis – de plek om het te maken, Claes de Vrieselaan 72: 15 september t/m 30 november 2022
Randprogramma op 15 september en 19 oktober 2022

Centrale Bibliotheek Rotterdam: 10 december t/m 29 januari 2022
Randprogramma op 15 december 2022 en 28 januari 2023

Vorige